Wat te doen aan spitsmuis in huis

Heeft u last van een spitsmuis in uw woning? Dit ongewenste bezoek kan verschillende gezondheidsrisico's met zich meebrengen, zoals het verspreiden van uitwerpselen en urine. In dit blog leest u hoe u de situatie kunt aanpakken, van preventieve maatregelen tot professionele ongediertebestrijding.

Lees verder en ontdek hoe u weer spitsmuis-vrij kunt leven!

Wat zijn spitsmuizen?

Spitsmuizen zijn kleine diertjes die behoren tot de familie van de insecteneters.

Uiterlijk

Spitsmuizen hebben een scherp gepunt gezicht dat spits toeloopt naar een zeer lange, flexibele snuit. Ze bezitten kleine ogen en oren die bijna volledig bedekt zijn door hun zachte, dichte vacht.

Deze vacht kan variëren van lichtgrijs tot bijna zwart. De lichaamslengte varieert van 5,5 tot 14 cm, afhankelijk van de soort. Hun ranke lichaamsvorm, samen met hun korte pootjes en lange staart maken ze tot vlotte bewegers.

In tegenstelling tot echte muizen hebben spitsmuizen geen knaagtanden, maar hele kleine scherpe tandjes, waarmee ze vooral jagen op insecten en wormen.

Leefgebied

Spitsmuizen hebben een breed leefgebied en komen vaak voor in tuinen, bossen en graslanden. Ze zijn in staat om onderaardse holen te graven, waardoor ze zich kunnen verschuilen en nesten kunnen maken.

Ze voelen zich ook aangetrokken tot plekken met veel dekking, zoals houtstapels, composthopen en compostbakken. Als carnivoor voeden spitsmuizen zich voornamelijk met insecten, spinnen, slakken en wormen.

Het is belangrijk om te weten dat spitsmuizen niet graag in de buurt van mensen verblijven en meestal alleen per ongeluk in huizen terechtkomen.

Dieet

Spitsmuizen hebben een gevarieerd dieet dat voornamelijk bestaat uit insecten, spinnen, slakken en wormen. Ze zijn carnivoor en jagen actief op prooien in hun omgeving. Het zijn echte roofdieren die zich snel voortbewegen en hun prooi met behendigheid vangen.

Spitsmuizen hebben een hoge stofwisseling en moeten regelmatig eten om energie op peil te houden. Ze kunnen soms ook voedsel uit menselijke bronnen halen, zoals in de tuin, bij de houtstapel of bij de composthoop.

Het is dus belangrijk om deze lokmiddelen goed af te schermen om overlast van spitsmuizen te voorkomen.

Gedrag

Spitsmuizen hebben een actieve levensstijl en zijn voortdurend op zoek naar voedsel. Ze zijn nachtdieren en blijven meestal onder de grond of in donkere plekken. Ze hebben onderaardse holen waarin ze hun nesten bouwen en zich verbergen voor roofdieren.

Spitsmuizen zijn ook goede klimmers en kunnen in bomen en struiken worden gevonden. Als carnivoren voeden ze zich met insecten, spinnen, slakken en wormen. Deze kleine diertjes kunnen dus overal in huis verschijnen, op zoek naar voedsel en een veilige schuilplaats.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen als je last hebt van spitsmuizen om verdere overlast te voorkomen.

Voortplanting

Spitsmuizen zijn zeer vruchtbare dieren en kunnen het hele jaar door jongen krijgen. Het vrouwtje draagt de jongen ongeveer 18 tot 21 dagen. Een nest bestaat meestal uit 4 tot 7 jongen, die blind en hulpeloos worden geboren.

Na ongeveer drie weken beginnen de jongen zelfstandig te eten en na vier weken verlaten ze het nest. Ze worden dan seksueel volwassen en kunnen zich voortplanten. Het is belangrijk om snel actie te ondernemen bij spitsmuizen in huis om een plaag te voorkomen.

Gezondheidsrisico's van spitsmuizen in huis

Spitsmuizen kunnen gezondheidsrisico's met zich meebrengen in huis vanwege hun uitwerpselen en urine, die potentieel ziekteverwekkende organismen kunnen bevatten.

Uitwerpselen en urine

Spitsmuizen kunnen in huis voor gezondheidsrisico's zorgen vanwege hun uitwerpselen en urine. Deze kleine dieren hebben de neiging om overal in huis te poepen en te plassen. De uitwerpselen en urine kunnen een onaangename geur verspreiden en ook ziekteverwekkers bevatten.

Het is belangrijk om de spitsmuizen en hun uitwerpselen snel en grondig te verwijderen om de gezondheid van mensen en huisdieren te beschermen.

Geurproblemen

Spitsmuizen kunnen in huis voor geurproblemen zorgen. Hun uitwerpselen en urine verspreiden een onaangename geur die lastig te verwijderen is. Deze geur kan zich door de hele woning verspreiden en voor overlast zorgen.

Het is belangrijk om snel actie te ondernemen om van deze geurproblemen af te komen.

Hoe spitsmuizen weren en bestrijden?

Je kunt spitsmuizen weren door preventieve maatregelen te nemen, zoals het afsluiten van gaten en kieren in je huis.

Preventieve maatregelen

Om te voorkomen dat spitsmuizen je huis binnendringen, kun je verschillende preventieve maatregelen nemen:

 

 1. Sluit eventuele openingen en scheuren in muren en vloeren af om de toegang voor spitsmuizen te beperken.
 2. Zorg ervoor dat ramen en deuren goed sluiten en geen ruimte laten voor muizen om binnen te komen.
 3. Houd de tuin netjes en opgeruimd, met zo min mogelijk schuilplekken zoals rommelige struiken, houtstapels of composthopen.
 4. Bewaar voedsel in luchtdichte containers, zodat spitsmuizen er niet bij kunnen.
 5. Reinig regelmatig de keuken en andere plekken waar voedselresten kunnen achterblijven.
 6. Plaats gaas of roosters over ventilatieopeningen om te voorkomen dat spitsmuizen naar binnen kunnen kruipen.

 

Professioneel advies

Professioneel advies kan van onschatbare waarde zijn als je te maken hebt met een spitsmuisprobleem in huis. Het inhuren van een ervaren ongediertebestrijder kan je helpen bij het identificeren van de bron van de overlast en het implementeren van effectieve bestrijdingsmethoden.

Ze kunnen je ook adviseren over preventieve maatregelen die je kunt nemen om toekomstige spitsmuizenplagen te voorkomen. Door te vertrouwen op professioneel advies, kun je snel en doeltreffend optreden tegen spitsmuizen in huis.

De juiste aanpak bij overlast van spitsmuizen

Verwijderen van spitsmuizen uit huis en het gebruik van bestrijdingsmethoden om de overlast te verminderen.

Verwijderen van spitsmuizen

Spitsmuizen kunnen een overlast vormen als ze in huis komen. Hier zijn enkele methoden om spitsmuizen te verwijderen:

 

 1. Plaats vallen: Zet muizenvallen op plekken waar je spitsmuizen hebt gezien. Controleer regelmatig de vallen en verwijder de gevangen dieren.
 2. Gebruik een emmer en plank: Maak een eenvoudige val door een emmer halfvol te vullen met water en plaats er een plank overheen. Strooi voedsel aan het einde van de plank om de spitsmuizen naar binnen te lokken. Ze zullen van de plank glijden en in het water belanden.
 3. Creëer een onaangename omgeving: Houd je huis schoon, vooral in keuken- en opslagruimtes waar voedsel wordt bewaard, om spitsmuizen weg te houden.
 4. Sluit openingen af: Controleer je huis op gaten of scheuren waar spitsmuizen doorheen kunnen kruipen en repareer deze snel.
 5. Roep professionele hulp in: Als je niet succesvol bent in het verwijderen van spitsmuizen, schakel dan een professionele ongediertebestrijdingsdienst in voor advies en ondersteuning.

 

Bestrijdingsmethoden

Spitsmuizen kunnen overlast veroorzaken in huis. Gelukkig zijn er verschillende bestrijdingsmethoden die je kunt gebruiken om van deze kleine plaaggeesten af te komen. Hier zijn enkele effectieve manieren om spitsmuizen te bestrijden:

 

 1. Muizenvallen: Plaats muizenvallen op strategische locaties waar je spitsmuizen hebt gezien. Gebruik voedsel als lokmiddel, zoals pindakaas of kaas, om ze naar de val te lokken.
 2. Ultrasone apparaten: Maak gebruik van ultrasone apparaten die geluidsgolven uitzenden die onaangenaam zijn voor spitsmuizen. Dit kan helpen om ze uit je huis weg te houden.
 3. Natuurlijke afschrikmiddelen: Er zijn bepaalde geuren waar spitsmuizen niet van houden, zoals pepermuntolie, knoflook en citroenschillen. Plaats deze afschrikmiddelen op plekken waar de muizen binnenkomen om ze af te schrikken.
 4. Professionele ongediertebestrijding: Als de spitsmuisplaag aanhoudt, kun je overwegen een professionele ongediertebestrijdingsdienst in te schakelen. Zij hebben de kennis en middelen om effectief met het probleem om te gaan.
 5. Voorkom toekomstige problemen: Neem preventieve maatregelen, zoals het dichten van gaten en kieren in muren en vloeren, het verwijderen van voedselbronnen en het opruimen van rommelige plekken waar spitsmuizen zich kunnen nestelen.

 

Conclusie

Spitsmuizen kunnen een ongewenst probleem in huis vormen, maar er zijn stappen die je kunt nemen om ze te weren en bestrijden. Door preventieve maatregelen te nemen, zoals het afdichten van openingen en het verwijderen van mogelijke schuilplaatsen, kun je voorkomen dat spitsmuizen je huis binnenkomen.

Als je al last hebt van spitsmuizen, is het raadzaam om professioneel advies in te winnen en de juiste bestrijdingsmethoden toe te passen om van de overlast af te komen.

Veelgestelde vragen

Wat is een spitsmuis in huis?

Een spitsmuis in huis is een ongewenst dier met een grijze vacht dat vaak wordt verward met muizen.

Hoe kan ik muizen, zoals de spitsmuis, verjagen?

Muizen verjagen kan gedaan worden door het weren van muizen met behulp van verschillende ongedierteproducten of professionele ongediertebestrijding in de tuin en het huis.

Wat moet ik doen als ik last heb van een muizenplaag in mijn huis?

Als u last hebt van een muizenplaag in uw huis, kunt u overwegen mollen te bestrijden, muizengif te gebruiken of professionele hulp in te schakelen voor muizenbestrijding.

Hoe herken ik de verschillende soorten muizen?

De verschillende muizensoorten kunnen worden geïdentificeerd door hun vacht, grootte en gedrag. Het kan ook nuttig zijn om naar tekenen van een muizennest te zoeken.

Hoe kan ik muizenoverlast voorkomen?

Muizenoverlast kan worden voorkomen door je huis en tuin minder aantrekkelijk te maken voor deze ongewenste dieren, bijvoorbeeld door voedsel goed op te bergen en openingen in muren of vloeren af te dichten.