Wat te doen tegen muizen

Muizenoverlast kan een groot probleem zijn in huis of tuin. Wist je dat een muis wel tot tien jongen per worp krijgt, en tot zes keer per jaar zwanger kan zijn? Dit artikel geeft praktische tips en verschillende methoden om muizen effectief te bestrijden en overlast te voorkomen.

Dus, klaar om deze ongewenste gasten vaarwel te zeggen? Lees verder en ontdek het zelf!

Tips om muizenoverlast te bestrijden

- Dicht alle spleten en kieren in huis om muizen buiten te houden.

- Zorg ervoor dat er geen etensresten rondslingeren, dit trekt muizen aan.

- Gebruik muizenvallen om de muizen te vangen en te verwijderen.

- Maak gebruik van geurafschrikmiddelen zoals kamille, lavendel of pepermunt om muizen te verjagen.

- Overweeg het gebruik van ultrasone geluiden om muizen weg te houden.

- Schakel professionele hulp in als de muizenoverlast aanhoudt.

Dichten van spleten en kieren

Het dichten van spleten en kieren in je huis is een belangrijk onderdeel van muizenbestrijding. Muizen kunnen zich door de kleinste openingen persen, dus het is van belang om elke mogelijk ingang goed af te sluiten.

Gebruik hiervoor speciale weringsmaterialen zoals muizenwerende pasta, weringsborstels of -schuim die te koop zijn bij de bouwmarkt. Vergeet niet dat het dichten van deze ruimtes niet alleen helpt om muizen buiten te houden, maar ook andere ongewenste gasten zoals insecten.

Het dichtmaken van spleten en kieren is een effectieve manier om je huis muis-vrij te houden.

Voorkomen van etensresten

Voorkomen van etensresten is een eenvoudige maar effectieve manier om muizenoverlast te voorkomen. Zorg ervoor dat er geen voedselresten of etenswaren rondslingeren, aangezien muizen hierdoor worden aangetrokken.

Berg voedsel altijd op in afgesloten containers en bewaar het op een veilige plaats, zoals in een voorraadkast of koelkast. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig schoon te maken en kruimels en etensresten direct op te ruimen.

Door deze simpele maatregelen te nemen, verklein je de kans op muizen in huis aanzienlijk.

Gebruik van muizenvallen

Muizenvallen zijn een effectieve manier om muizenoverlast te bestrijden. Hieronder volgen verschillende soorten muizenvallen die gebruikt kunnen worden:

 

 • Klassieke klapval: Deze val wordt geactiveerd wanneer de muis op het aas trapt, waardoor de val dichtklapt.
 • Lokdoos: Dit is een veiligere optie omdat de muis in de doos gevangen blijft en veilig kan worden verwijderd.
 • Levende val: Hiermee kun je de muis levend vangen en vervolgens vrijlaten in de natuur.

 

Gebruik van geurafschrikmiddelen

Geurafschrikmiddelen kunnen nuttig zijn om muizen op natuurlijke wijze af te schrikken. Hieronder vind je enkele voorbeelden van geuren die muizen kunnen ontmoedigen:

 

 • Kamille: Muizen hebben een hekel aan de geur van kamille. Je kunt gedroogde kamillebloemen in katoenen zakjes doen en deze in de gebieden plaatsen waar je muizenactiviteit hebt waargenomen.
 • Lavendel: Net als kamille, houden muizen niet van de geur van lavendel. Plaats enkele druppels lavendelolie op watjes en leg ze in schuilplaatsen of rondom openingen waar muizen binnenkomen.
 • Pepermunt: De sterke geur van pepermunt kan muizen afschrikken. Maak een mengsel van water en pepermuntolie en doe dit in een sprayflesje. Spray het mengsel op plekken waar je muizen hebt gezien.

 

Gebruik van ultrasone geluiden

Het gebruik van ultrasone geluiden is een populaire methode om muizen te bestrijden. Deze geluiden zijn voor mensen niet hoorbaar, maar voor muizen zijn ze zeer onaangenaam en verwarrend.

Er zijn verschillende apparaten beschikbaar die ultrasone geluiden uitzenden en muizen op afstand houden. Plaats deze apparaten op strategische plekken in huis, zoals bij de ingangen of in de buurt van de nestplaatsen van de muizen.

Het regelmatig gebruik van ultrasone geluiden kan helpen om muizen weg te houden en zo de overlast te verminderen.

Professionele bestrijding

Professionele bestrijding van muizen kan een effectieve oplossing zijn als u last heeft van een muizenplaag. Muizenbestrijdingsbedrijven hebben de kennis en ervaring om de muizen op een veilige en efficiënte manier te verwijderen.

Ze gebruiken verschillende methoden, zoals het plaatsen van muizenvallen en het gebruik van muizengif. Deze professionals weten precies waar ze moeten zoeken naar de schuilplaatsen van muizen en kunnen de strategieën aanpassen op basis van de specifieke situatie.

Het inhuren van een professioneel muizenbestrijdingsbedrijf kan u helpen om snel en effectief van uw muizenprobleem af te komen.

Het is belangrijk om te weten wanneer u professionele hulp moet inschakelen voor muizenbestrijding. Als u al verschillende methoden hebt geprobeerd en de muizen nog steeds een probleem vormen, is het tijd om de experts in te schakelen.

Ze kunnen een grondige inspectie uitvoeren, de omvang van het probleem bepalen en passende acties ondernemen. Bovendien bieden professionele bestrijders vaak alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen, die veiliger zijn voor huisdieren en kinderen.

Muizen in huis: wat te doen?

Verjaag muizen in huis met geurige kamille, lavendel en pepermunt.

Verjagen met geur (kamille, lavendel, pepermunt)

Gebruik geurige planten en kruiden om muizen op afstand te houden. Hier zijn enkele opties die je kunt proberen:

 

 • Plant kamille in je tuin. Muizen hebben een hekel aan de sterke geur van kamillebloemen.
 • Zet lavendelstruiken rondom je huis. De geur van lavendel kan muizen afschrikken.
 • Plaats pepermuntblaadjes of - olie in gebieden waar muizen vaak worden gezien. De sterke geur van pepermunt kan ze op afstand houden.

 

Gebruik van afschrikmiddelen (ultrasone geluid apparaten)

Ultrasone geluid apparaten kunnen worden gebruikt als afschrikmiddel tegen muizen. Deze apparaten zenden hoogfrequente geluidsgolven uit die voor mensen niet hoorbaar zijn, maar de muizen kunnen verstoren. Plaats deze apparaten op strategische plaatsen in huis, zoals in de buurt van ingangen of mogelijke schuilplaatsen van muizen. Het constante geluid kan ervoor zorgen dat muizen zich ongemakkelijk voelen en op zoek gaan naar een andere plek om te verblijven.

Natuurlijke huismiddeltjes (pepermuntolie)

 

 • Pepermuntolie is een natuurlijk huismiddel dat kan helpen bij het bestrijden van muizenoverlast.
 • De sterke geur van pepermuntolie kan muizen afschrikken en voorkomen dat ze je huis binnendringen.
 • Je kunt een paar druppels pepermuntolie op een watje doen en deze plaatsen op plekken waar je muizenactiviteit hebt waargenomen.
 • Herhaal dit regelmatig om de geur van pepermuntolie te behouden en muizen weg te houden.
 • Een andere manier om pepermuntolie te gebruiken is door het toe te voegen aan water en dit als een spray te gebruiken om gaten, kieren en andere mogelijke ingangen voor muizen mee in te spuiten.
 • Pepermuntolie heeft ook een verfrissende geur, dus het kan meer dan alleen helpen bij het bestrijden van muizen: het laat je huis ook lekker ruiken.

 

Verschillende muizenbestrijdingsmethoden

Muizen kunnen worden bestreden met behulp van verschillende methoden, zoals muizengif, muizen doden met een klem, muizen doden met een elektrische val en diervriendelijke muizenvallen.

Ontdek welke methode het beste past bij jouw situatie en kom snel van de muizenoverlast af! Lees meer.

Muizengif

Muizengif is een veelgebruikte methode om muizen te bestrijden. Het gif bevat chemische stoffen die giftig zijn voor muizen en hen uiteindelijk doden. Het kan in verschillende vormen worden gebruikt, zoals pellets, korrels of pasta.

Het is belangrijk om muizengif zorgvuldig te gebruiken en de instructies op de verpakking te volgen. Plaats het gif op plekken waar muizen actief zijn, zoals langs muren, in hun looproutes of bij hun nest.

Zorg ervoor dat het gif buiten bereik is van kinderen, huisdieren en andere dieren. Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat het gif effect heeft en dat meerdere behandelingen nodig kunnen zijn.

Muizen doden met een klem

Muizen kunnen ook worden gedood met behulp van een klem. Dit is een van de meest traditionele en effectieve methoden om muizen te bestrijden. Plaats de klem op strategische plaatsen waar muizen veel voorkomen, zoals langs muren, in donkere hoekjes en in de buurt van voedselbronnen.

Zorg ervoor dat de klemmen goed zijn ingesteld en dat ze strak genoeg staan om de muis snel en humaan te doden. Controleer regelmatig de klemmen om te zien of er een muis is gevangen en verwijder deze zo snel mogelijk.

Muizen doden met een elektrische val

Een effectieve manier om muizen te doden is door het gebruik van een elektrische val. Deze val werkt door middel van een elektrische schok die de muis direct doodt. Het apparaat is zo ontworpen dat de muis wordt aangetrokken door lokaas en zodra hij de val binnenkomt, wordt de schok geactiveerd.

Dit zorgt voor een snelle en humaan manier van muizenbestrijding. Het voordeel van een elektrische val is dat je geen last hebt van vieze geuren of het zien van dode muizen. Het is belangrijk om de val regelmatig te controleren en lege muizen snel te verwijderen om te voorkomen dat andere muizen worden afgeschrikt.

Diervriendelijke muizenval

Een diervriendelijke muizenval is een humane en effectieve manier om muizen te vangen zonder ze te doden. Deze val werkt op basis van een mechanisme dat de muis vangt zonder hem te verwonden.

In plaats van het gebruik van gif of klemmen, biedt een diervriendelijke muizenval een alternatieve oplossing voor mensen die zich zorgen maken over het welzijn van de dieren. Eenmaal gevangen in de val, kan de muis vervolgens op een veilige plek in de natuur worden vrijgelaten.

Het is belangrijk om de val regelmatig te controleren en de gevangen muizen zo snel mogelijk vrij te laten om ervoor te zorgen dat ze geen schade aanrichten in huis. Met een diervriendelijke muizenval kun je je probleem met muizen oplossen op een ethische manier.

Muizenoverlast voorkomen

Dicht alle gaten en kieren in huis om muizen buiten te houden.

Dichten van gaten en kieren

Om muizenoverlast te bestrijden, is het belangrijk om gaten en kieren in je huis goed af te dichten. Muizen kunnen door de kleinste openingen kruipen, dus het is essentieel om deze toegangspunten te blokkeren.

Controleer regelmatig je huis op scheuren, spleten en losse plinten en gebruik vulmiddelen zoals kit of staalwol om ze af te dichten. Vergeet ook niet om ventilatieopeningen en andere openingen naar buiten toe te controleren en indien nodig te repareren.

Met het dichten van gaten en kieren maak je het moeilijker voor muizen om je huis binnen te komen en verklein je de kans op een muizenplaag.

Geen voedsel laten liggen

Muizen zijn dol op voedselresten en laten zich er graag door aantrekken. Om de kans op muizenoverlast te verkleinen, is het belangrijk om geen voedsel te laten liggen. Zorg ervoor dat voedsel altijd goed afgesloten is in luchtdichte containers of in de koelkast.

Vergeet ook niet om je vuilnisbakken regelmatig te legen en schoon te maken, zodat muizen niet worden aangetrokken door de geur van etensresten. Door deze eenvoudige maatregelen te nemen, kun je voorkomen dat muizen zich in jouw huis nestelen en voor overlast zorgen.

Verwijderen van mogelijke schuilplaatsen

 

 • Zorg ervoor dat er geen stapels hout of puin rondom het huis zijn waar muizen zich kunnen verstoppen.
 • Berg afval op in afgesloten containers om te voorkomen dat muizen hier schuilplaatsen vinden.
 • Dicht eventuele openingen in muren, vloeren en plafonds, zodat muizen geen toegang hebben tot verborgen plekjes.
 • Controleer de zolder en kelder regelmatig op mogelijke schuilplaatsen zoals kartonnen dozen of oude meubels.
 • Houd tuinen en struiken goed onderhouden, zodat muizen minder kans hebben om schuilplaatsen te vinden.

 

Professionele muizenbestrijding

Professionele muizenbestrijding biedt effectieve oplossingen voor hardnekkige muizenproblemen. Ontdek de alternatieven voor chemische bestrijding en de methoden die door professionals worden gebruikt om van muizenoverlast af te komen.

Lees verder voor meer informatie over het inschakelen van professionele hulp.

Wanneer professionele hulp inschakelen

Professionele hulp inschakelen is nodig wanneer je muizenoverlast blijft ervaren ondanks het gebruik van huisremedies en doe-het-zelfmethoden. Een professionele muizenbestrijder heeft de juiste kennis, vaardigheden en middelen om de muizen effectief te bestrijden.

Ze kunnen ook helpen bij het identificeren van de bron van de muizenplaag en het nemen van preventieve maatregelen om herhaling te voorkomen. Het inschakelen van professionele hulp is vooral aan te raden als je last hebt van een ernstige muizenplaag en als er gezondheidsrisico's zijn, zoals allergieën of astma, die verband houden met muizen.

Alternatieven voor chemische bestrijding

Er zijn verschillende alternatieven beschikbaar voor chemische bestrijding van muizen. Een van de mogelijkheden is het gebruik van geurafschrikmiddelen, zoals kamille, lavendel of pepermunt.

Deze geuren kunnen muizen afschrikken en voorkomen dat ze je huis binnendringen. Daarnaast kunnen ultrasone geluiden ook effectief zijn om muizen weg te houden. Deze apparaten zenden geluidsgolven uit die voor mensen niet hoorbaar zijn, maar muizen wel kunnen verstoren.

Een andere optie is het gebruik van diervriendelijke muizenvallen, waarbij de muis gevangen wordt zonder dat deze gedood wordt. Deze alternatieven kunnen nuttig zijn voor dierenliefhebbers die liever geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.

Methoden gebruikt door professionals

Professionals gebruiken verschillende methoden om muizen te bestrijden:

 

 • Inspectie van de locatie om toegangspunten voor muizen te identificeren
 • Aanbrengen van professionele afdichtingsmiddelen om gaten en kieren af te sluiten
 • Plaatsing van speciale muizenvallen op strategische locaties
 • Gebruik van gifstoffen die alleen door professionals worden gebruikt
 • Toepassing van bestrijdingsmiddelen volgens veiligheidsrichtlijnen
 • Implementatie van preventieve maatregelen om toekomstige muizenproblemen te voorkomen

 

Veelgestelde vragen

Wat kan ik doen tegen muizen in de tuin of schuur?

Je kunt verschillende bestrijdingsmethoden gebruiken tegen muizen in de tuin of schuur, zoals ultrasoon geluid, muntthee of het houden van katten.

Hoe kan ik muizen verjagen?

Muizenverjaging kan effectief zijn met hulp van ultrasoon geluid, of door natuurlijke afweermiddelen zoals muntthee te gebruiken.

Werkt het echt om katten te hebben tegen muizen?

Ja, katten kunnen helpen om muizen te verjagen. Ze zijn een natuurlijke vijand van de muis en kunnen een afschrikwekkend effect hebben.

Wat is een goede methode voor muizenverdelging?

Er zijn verschillende methoden voor muizenverdelging, zoals vallen zetten voor het vangen van muizen of professionele muizenwering inschakelen.